Fluxible 2019 Program

Conference registration is independent from Fluxible Workshops and Fluxible Meetups.

Download a PDF that has all the details you’ll need for parking, transit, and more for Fluxible Conference.

Saturday 21 Sep 2019
7:45am
Registration and networking
Baristas on duty. Breakfast not provided, but we’ll feed you for the rest of the day.
8:45am
Welcome and kickoff
9:00am
Bill DeRouchey
40-minute presentation
Bill DeRouchey
Explore the potential design challenges that today’s young designers may face in the coming decades.
9:40am
Interstitial Performance
Step On It play early American music using unique instrumentation. Blues, jazz, jugband and stringband tunes played on resophonic guitar, banjo mandolin, fiddle, lap steel and foot-operated tuba.
9:45am
Tea Uglow
40-minute presentation
Tea Uglow
From poetry to philosophy to neuroscience to physics, let's explore how our cognition of reality matters when designing in a post-mobile era.
10:25am
Interstitial Performance
Hannah McPherson is a musician, visual artist, and crafter living in Waterloo. She has played in countless orchestras and chamber ensembles throughout her career, and is always on the lookout for mor…
10:30am
Break
Connect, reflect, recharge
11:10am
Binh Tam Le
15-minute presentation
Binh Tam Le
Sharing a team’s experiments with producing a research podcast
11:25am
Shi Cao
15-minute presentation
Shi Cao
How modeling tools can support the quantitative evaluation of human factors in industrial practice.
11:40am
Interstitial Performance
James is a Kitchener-based electronic artist with a computer-free passion for electronic music. Legend has it that James and his circuitry take audiences on an interstellar odyssey through space and …
11:45am
Tarek Loubani
40-minute presentation
Tarek Loubani
Small design decisions made during the engineering, packaging, and distribution of medical devices can have a big impact.
12:25pm
Interstitial Performance
Terry McKenna enjoys playing music composed for the “Guitar Family” of instruments and has a special fondness for the older members. Today, he'll play tunes that were written for the guitar as it was…
12:30pm
Lunch
Provided by Fluxible and hosted at local restaurants.
2:00pm
Meena Kothandaraman
40-minute presentation
Meena Kothandaraman
How to help research participants articulate their thoughts, thus relieving the pressure of needing to ask perfect questions.
2:40pm
Interstitial Performance
Veda Hingert-McDonald is a violinist, composer, improviser, and theatre artist currently pursuing a Bachelor of Music in violin performance at Wilfrid Laurier University, where she studies with Jerzy…
2:45pm
Nick Dingle
40-minute presentation
Nick Dingle
Lessons learned from the journey of building a new design system at D2L.
3:25pm
Interstitial Performance
Myke Phillips is a Percussionist, Theatre Technician, and Gear Nerd. The result of these three interests is displayed by his freely improvised percussion set up. During his time at University Myke de…
3:30pm
Break
Connect, reflect, recharge
4:10pm
Carolyn MacGregor
15-minute presentation
Carolyn MacGregor
Fly-On-The-Wall is a powerful yet often over-looked unobtrusive observational method.
4:25pm
Nora Young
40-minute presentation
Nora Young
Lessons about redesign and reinvention in a rapidly changing environment, from Nora's experience with Spark on CBC Radio.
5:05pm
Interstitial Performance
American-Canadian Grace Scheele is an award-winning contemporary harpist, composer, curator, and improviser based in Kitchener-Waterloo, Ontario. Through her work she explores themes of lived experie…
5:15pm
Dinner, craft beer, cocktails, and door prizes.
Sunday 22 Sep 2019
7:45am
Doors open and baristas on duty
Breakfast not provided, but we’ll feed you for the rest of the day.
8:45am
Welcome and kickoff
9:00am
Patañjali Chary
40-minute presentation
Patañjali Chary
Learn to demonstrate how investing in design innovation is valuable to the business.
9:40am
Interstitial Performance
Over the past two decades, nine albums and countless live performances, Jason Raso has shown that he not only has the skills to pay the bills, but more often than not, enough musical currency left ov…
9:45am
A head and shoulders photo of Lola Oyelayo
40-minute presentation
Lola Oyelayo
Designer’s guide to navigating complex and hostile environments for design.
10:25am
Interstitial Performance
Karen Sunabacka is a composer, cellist and music theorist currently living in Kitchener-Waterloo, Ontario, but with deep roots in Manitoba. In demand as a composer she enjoys the challenge of composi…
10:30am
Break
Connect, reflect, recharge
11:10am
Noble Ackerson
40-minute presentation
Noble Ackerson
Designing for trust and its four tenets: control, context, choice, and respect.
11:50am
Interstitial Performance
I Dewa Made Suparta is a musician, composer, and teacher. Born to a family of artists in Bali, Indonesia, he was immersed in gamelan music from early childhood. He is a founding member of Gamelan Çud…
11:55am
Margaret Lee
40-minute presentation
Margaret Lee
Reflections on the evolution of Google UX since 2007, a period marked by tectonic shifts in technology, a rise in consumer expectations, and the individuation of UX as a discipline.
12:35pm
Interstitial Performance
Manar Naeem is a third year Physics student at Wilfrid Laurier university minoring in computer science and math. she has been playing Oud for about 12 years. She teaches Oud for children and adults a…
12:40pm
Lunch
Provided by Fluxible.
1:40pm
Darren Kropf
15-minute presentation
Darren Kropf
How shifts in design thinking are changing streetscapes in Kitchener and across Canada.
1:55pm
Interstitial Performance
Julian Berg is a flamenco guitarist from Oslo, Norway, who has trained with renowned flamenco guitarist, Paco Peña in The Netherlands. He is now a permanent resident of Canada and co-runs CalúJules—F…
2:00pm
Samantha Soma
40-minute presentation
Samantha Soma
How changing your approach to learning can increase your capacity to face the unknown, and become a better leader in the process.
2:40pm
Interstitial Performance
Dave bio: Canadian Multi-Instrumentalist Dave Klassen holds an Honours Bachelor degree in Percussion Performance from Wilfrid Laurier University in Waterloo, Ontario. Klassen performs extensively wit…
2:45pm
Fluxible Finale
It’s time to wrap this year’s edition of Fluxible!
3:00pm
Interstitial Performance
The Seagram Synth Ensemble is a Kitchener-based trio of electronic artists with a computer-free passion for synthesizers. Legend has it that these fellas and their circuitry take audiences on an inte…