Fluxible 2016 Program

Conference registration is independent from Fluxible Workshops and Fluxible Meetups.

Download a PDF that has all the details you’ll need for parking, transit, and more for Fluxible Conference.

Saturday 24 Sep 2016
7:45am
Break
Baristas on duty! Breakfast not provided, but we’ll feed you for the rest of the day.
8:00am
Interstitial Performance
Ben Grossman performs on hurdy gurdy with electronics while people arrive
9:00am
PeterAvatar-full
40-minute presentation
Peter Merholz
Peter takes us through hard-won insights on how to run an effective design organization, focusing on the managerial and operational aspects of design leadership.
9:40am
Interstitial Performance
Dave Klassen lays down some percussion
9:45am
Alaine_Mackenzie_800
40-minute presentation
Alaine Mackenzie
Is there such a thing as product content strategy? What does it mean to plan, craft, and manage content for a complex web or native application? We're certain that Alaine can tell us!
10:25am
Interstitial Performance
Ben Grossman shows us how it's done on hurdy gurdy.
10:30am
Break
11:10am
Karl Kessler
15-minute presentation
Karl Kessler
When a cutting-edge technology emerges, somewhere a trailing edge recedes. Each breakthrough heralds another obsolescence. Karl guides us through some of the trailing-edge stories that he’s uncovered.
11:25am
Noriko Maeda
15-minute presentation
Noriko Maeda
Noriko Maeda takes us into her world of contemporary Japanese calligraphy, embracing its rich past while looking to a future filled with possibility.
11:40am
Interstitial Performance
Jessica Nunes performs on clarinet
11:45am
DanBrown_800
40-minute presentation
Dan Brown
What's the best way to put together a discovery document? Hear the answers in this practical and focused presentation.
12:25pm
Interstitial Performance
Waterloo Tape Music Club set some musical pendulums in motion
12:30pm
Lunch
2:00pm
AmeElliott-square
40-minute presentation
Ame Elliott
Ame delivers a call to action for UX designers to consider the privacy and security implications of their work.
2:40pm
Interstitial Performance
Mike Elliott sings and plays guitar
2:45pm
Katy_MogalMichael_Winnick_700
40-minute presentation
Katy Mogal, Michael Winnick
When we envision people using our services, we tend to design for the happy path. The girl meets the boy. We exceed our health goals. The applicant gets the job. The service works flawlessly. But of …
3:25pm
Interstitial Performance
Graham Hargrove performs on bones, a simple percussion instrument
3:30pm
Break
A break
4:10pm
Calvin-Chu_800
15-minute presentation
Calvin Chu
Calvin Chu, founder and CEO of Palette, takes a look at the challenges of designing the user experience of physical products.
4:25pm
PamelaPavliscakat_1024
40-minute presentation
Pamela Pavliscak
Pamela shares her insights on how designers can adapt to create rich, emotional experiences for the next wave of technology.
5:05pm
Interstitial Performance
Matt Brubeck performs on cello
5:15pm
Join us for more great food, craft beer, cocktails, and a chance to let your hair down. Dinner will be provided, so go easy on the delicious munchies beforehand. Your first 2 drinks are on the house,…
Sunday 25 Sep 2016
7:45am
Doors Open and Baristas on Duty
8:45am
Welcome and kickoff
9:00am
Kai-Haley_800
40-minute presentation
Kai Haley
Kai explores different types of Design Sprints, to help us understand the many ways they can be crafted to meet a team’s goals. Ready, set, go!
9:40am
Interstitial Performance
Faith Levine performs on oboe
9:45am
MarshaHaverty-700
40-minute presentation
Marsha Haverty
Marsha visualizes how particular "meaning modes" emerge as people engage with the information in a design.
10:25am
Interstitial Performance
Rob Rinaldi sings and plays guitar with electronics
10:30am
Break
11:10am
Satyam_800
40-minute presentation
Satyam Kantamneni
Satyam shares hard-won insights on how design can — and should — drive the business in more effective terms.
11:50am
Interstitial Performance
Bob Egan performs on pedal steel guitar with electronics
11:55am
MoMusbah_800
15-minute presentation
Mohamed Musbah
Mo reviews the current state of chatbots and describes how pairing technology and design is key to delivering a great experience.
12:10pm
IanMcDonald_1024
15-minute presentation
Ian McDonald
Ian describes how @TDLab is using design-oriented approaches to influence solutions and improve the processes for bringing them to market in a large enterprise organization.
12:25pm
Interstitial Performance
Dave O'Neill performs on percussion
12:30pm
Lunch
1:30pm
Ganderson_final
15-minute presentation
Gretchen Anderson
Gretchen looks at evolutions in technology that affect how we approach design, and addresses some tactical and practical ways we can evolve as designers.
2:10pm
Interstitial Performance
Shane Guse performs on fiddle
2:15pm
UdayGajendar-square
40-minute presentation
Uday Gajendar
What does it mean to be a design leader today, or in the nebulous yet accelerating future?
2:55pm
Interstitial Performance
Amanda Lowry performs on flute
3:00pm
Fluxible Finale
3:15pm
Interstitial Performance
Waterloo Tape Music Club returns for a musical summary of the conference